Hesselø Havvindmøllepark
Velkommen til Grenaa Havns nabo i Kattegat
Et led i den grønne omstilling
Som led i den grønne omstilling af Danmark sikrer klimaaftalen fra juni 2022 en markant udbygning af vedvarende energikilder – både frem mod 2030 og i årene efter.
Hesselø Havvindmøllepark er en af de tre.
Havvindmølleparken skulle sende strøm ud i elnettet senest i 2027, men udbuddet for Havvindmølleparken blev sat på pause i juni 2021 efter forundersøgelser viste, at der var blød bund i store dele af området.
Det er derfor politisk besluttet, at Hesselø Havvindmøllepark omplaceres til et område syd for det oprindelige Hesselø-område, da havbunden vurderes at være bedre egnet til opstilling af parken.
På den nye placering forventes Hesselø Havvindmøllepark at kunne begynde at levere strøm til danske husholdninger fra 2028 og stå helt færdig i 2029.
Grenaa Havn følger planen og udviklingen for Hesselø Havvindmøllepark nøje, og er klar til at gå i dialog med interessenter for projektet.
+ 200 MW PTX
Udbud
Udbuddet af Hesselø Havvindmøllepark er offentliggjort 22. april 2024 på EU Supply. Der er endelig budfrist 1. april 2025. Ved spørgsmål angående udbuddet eller emner relateret hertil, opfordres der til at rette henvendelse direkte via EU-Supply eller owfprocurement@ens.dk
Markedsdialog
Forinden udbuddet af Hesselø Havvindmøllepark har Energistyrelsen gennemført en markedsdialog, som blev igangsat den 30. juni 2023. Energistyrelsen offentliggjorde den 12. januar 2024 en supplerende markedsdialog, som blev afsluttet den 8. februar 2024. I markedsdialogen indgik også andre danske havvindmølleparker.
Du kan som markedsaktør til- og afmelde nyheder om udbuddet ved at skrive til denne mail: offshorewindfarms@ens.dk
Energinet gennemfører i perioden 2023-2024 forundersøgelser for Hesselø Havvindmøllepark.
Undersøgelserne omfatter undersøgelser af bl.a. havbund, vindforhold og miljø for området udpeget til en mulig havvindmøllepark samt mulige ilandføringskorridorer. Resultaterne skal sikre, at havvindmølleparken kan etableres med mindst mulig risiko for en udvikler. En fremtidig udvikler vil også kunne bruge miljøundersøgelser i forbindelse med miljøkonsekvensvurdering (VVM) af det konkrete projekt.
Miljøvurderingen af planen for Hesselø Havvindmøllepark blev igangsat på baggrund af Klimaaftalen om strøm og varme af 25. juni 2022. Formålet med miljøvurderingen er på et strategisk niveau at vurdere mulige miljøpåvirkninger forbundet med de anlæg, der følger af planen.
Planen omhandler både anlæg på havet og på land. Anlæg på havet udgøres bl.a. af havvindmøller, transformerplatforme og søkabler, mens anlæg på land udgøres af nedgravede kabler, højspændingsstationer og eventuelle nødvendige netforstærkninger.
Hesselø Havvindmøllepark skal placeres i Kattegat, med en afstand på ca. 52 km fra Grenaa Havn.
og får en kapacitet på 800 – 1.200 MW.
Det estimeres, at Hesselø Havvindmøllepark vil kunne producere el til at dække ca. 1 million husstandes elforbrug.
Sådan foregår udbudsrunden
Foreløbig tidsplan for Hesselø Havvindmøllepark 2022-2029
Energinet har fået til opgave at komme med forslag til anlæg på land og placeringen af disse, som skal sikre, at strøm fra havvindmølleparken kan tilsluttes det danske elnet. Opgaven omfatter også forundersøgelser på havet og på land – herunder undersøgelser af, hvordan anlæggene kan komme til at påvirke mennesker, dyr og miljø. Vinderen af udbuddet kommer til at bygge og drive havvindmølleparken og tilhørende anlæg på havet og på land.
Udbud
Udbuddet af Hesselø Havvindmøllepark er offentliggjort 22. april 2024. Der er endelig budfrist 1. april 2025.
Udtagning
Koncessionsvinderen til byggeriet af havmølleparken udpeges.
Opfølgning
Koncessionsvinderen gennemføre en miljøkonsekvensvurdering (VVM) af projektet på havet.