Skip to main content

Havvindmøller skal være flydende

Velkommen til havvindmølleparken i Kattegat – TetraSpar

Med vindfarme, der flyder på havet, kan man producere energi på dybt vand

Disse flydende havvindfarme giver os mulighed for at udnytte havområder, der tidligere var utilgængelige for traditionelle havvindmøller, som er fastgjort til havbunden. Fremtidens havvindmøller repræsenterer en banebrydende teknologi, der kan maksimere udnyttelsen af klodens vindressourcer og bidrage væsentligt til den globale energiforsyning.

Hos Grenaa Havn kan vi sikre den ideelle plads for håndtering og udskibning af store vindmøllekomponenter – som f.eks. foregik med udviklingen af den flydende havvindmølle TetraSpar.

  • Introduktion til TetraSpar

    Konstruktionen til havvindmøllen TetraSpar er designet af Stiesdal Offshore og fremstillet af vindmølleeksperterne hos virksomheden Welcon. Den blev transporteret til Grenaa Havn i løbet af sommeren 2020. Samlingen fandt sted i oktober og november samme år.

    Projektet har udnyttet Welcons avancerede produktionskapacitet og Grenaa Havns logistiske styrker, hvilket til sammen har gjort det muligt at realisere denne banebrydende flydende havvindmølle kaldet TetraSpar.

    TetraSpar Demonstratoren er ejet af Shell, RWE, TEPCO og Stiesdal.

  • Konceptet bag

    Der er tre hovedkoncepter inden for flydende havvind:

    • En spar, der holder balancen som en kølbåd med tyngdepunktet under opdriftscenteret.
    • En semisubmersible, der holder balance via opdriftssøljer opstillet i hjørnerne
    • En TLP (Tension Leg Platform), der holder balancen ved en kraftbalance mellem opdriften på fundamentet og kraftige ankre på havbunden.
  • Pre-assembly

    Ideel udviklingsområde til samling af store kontruktioner

    Samlingen af TetraSpar foregik på Pre-assembly pladsen hos Grenaa Havn. Denne plads blev udvalgt på grund af dens ideelle beliggenhed og kapacitet. Pre-assembly er et stort, fladt område ved kajen, som gør det muligt at udføre projektet uden behov for særlige faciliteter.

  • Faciliteter

    Pre-assembly et et vel tilrettelagt projektområde med følgende faciliteter:

    • God afstand til beboelse
    • Eksklusive kajarealer opbygget af forstærket beton med høj bæreevne
    • Installation inden for ISPS-området
    • Kontorfaciliteter
    • 30.000 m2 nyt havneareal
    • Forsyning af 20 MW grøn landstrøm
    • Jack-up område med forstærket havnebund til installationsskibe

Samlingsprocessen

Samlingen af TetraSpar involverede hverken svejsning eller andre særlige processer. Vigtige dele af samlingsprocessen tog mindre tid end forventet.

Fundamentet lastes

Efter samlingen af flydevindmøllen bruges store kraner til at løfte og placere vindmøllen på en nedsænkelig pram. Prammen sænkes ned i vandet for at skabe en stabil platform, hvorefter vindmøllen sikres forsvarligt. Derefter hæves prammen tilbage til normal højde og vindmøllen er klar til at blive transporteret til havs.

Tårnet og turbinen monteres

Monteringen af selve tårnet og turbinen på TetraSpar-flydevindmøllen løftes ned på fundamentet, som allerede er fastgjort på vandet. Efter fastgørelsen bliver alle forbindelser og systemer grundigt kontrolleret for at sikre, at turbinen fungerer optimalt.

TetraSpar forlader Grenaa Havn

d. 11. juli 2021 bliver TetraSpar bugseret ud af havnebassinet hos Grenaa Havn. Her er dybdemeteren på 10,5 meter.

    TetraSpar er første spadestik til fremtidens havvindmølleparker

    Havvindmøllen TetraSpar markerer begyndelsen på en ny æra inden for havvindmølleparker. Samlingen af denne banebrydende flydende vindmølle er netop afsluttet ved Grenaa Havn, en lokation som fremover kan blive et knudepunkt for lignende projekter. Grenaa Havn har de nødvendige faciliteter og plads til at huse og understøtte flere af disse avancerede energiproduktionsanlæg, hvilket gør det til en ideel base for fremtidens udvikling af havvindteknologi.

    TetraSpar adskiller sig ved sin evne til at flyde på vandet, hvilket muliggør placering på dybt vand, hvor traditionelle havvindmøller, der er fastgjort til havbunden, ikke kan installeres. Dette betyder, at vi kan udnytte stærkere og mere stabile vindforhold langt fra kysten, hvilket øger effektiviteten og pålideligheden af vindenergiproduktionen.

    Ideel sparringspartner til flydevind

    Med omfattende infrastrukturer, herunder store montagestationer og dybe havnebassiner, er Grenaa Havn perfekt positioneret til at håndtere monteringen og udskibningen af flydende vindmøller som TetraSpar. 

    Med TetraSpar har Grenaa Havn ikke kun bidraget til en vigtig milepæl inden for vedvarende energi, men også banet vejen for fremtidige projekter, der vil fortsætte med at udnytte og udvikle denne innovative teknologi. 

    Vil du vide mere?

    Vi hører gerne fra dig
    Theis Gisselbæk
    CCO, Grenaa Havn