Kattegat II Havvindmøllepark
Skaber mulighed for ‘overplanting’ nær Grenaa Havn
Kattegat II Havvindmøllepark
Miljøvurderingen af planen for Kattegat II undersøger den potentielle miljøpåvirkning af en række havvindmøller, der kan have en kapacitet på mellem 1.000 og 2.460 MW.
Det præcise antal og kapacitet afhænger af det endelige projekt, som koncessionsvinderne præsenterer. Grenaa Havn følger planen og udviklingen for Kattegat II Havvindmøllepark nøje, og er klar til at gå i dialog med interessenter for projektet.
Op til 1.400 MW PTX
Udbud
Udbuddet af Kattegat Havvindmøllepark er offentliggjort 22. april 2024 på EU Supply. Der er endelig budfrist 1. april 2025. Ved spørgsmål angående udbuddet eller emner relateret hertil, opfordres der til at rette henvendelse direkte via EU-Supply eller owfprocurement@ens.dk
Markedsdialog
Forinden udbuddet af Kattegat Havvindmøllepark har Energistyrelsen gennemført en markedsdialog, som blev igangsat den 30. juni 2023. Energistyrelsen offentliggjorde den 12. januar 2024 en supplerende markedsdialog, som blev afsluttet 8. februar 2024. Materiale vedr. markedsdialogen kan findes på EU Supply. I markedsdialogen indgik også andre danske havvindmølleparker.
Du kan som markedsaktør til- og afmelde nyheder om udbuddet ved at skrive til denne mail: offshorewindfarms@ens.dk
Energinet gennemfører i perioden 2023-2025 forundersøgelser for området Kattegat. Undersøgelserne omfatter undersøgelser af bl.a. havbund, vindforhold og miljø for området udpeget til en mulig havvindmøllepark samt mulige ilandføringskorridorer.
Resultaterne skal sikre, at havvindmølleparken kan etableres med mindst mulig risiko for en udvikler. En fremtidig udvikler vil også kunne bruge miljøundersøgelser i forbindelse med miljøkonsekvensvurdering (VVM) af det konkrete projekt.
Del 1:
Energistyrelsen har sammen med Energinet i foråret 2023 afholdt den 1. offentlig høring vedrørende miljøvurderingen af planen for Kattegat Havvindmøllepark, og der blev afholdt drop-in møde på Kysthotellet i Grenå den 21. marts. Borgere, virksomheder, myndigheder og andre med interesse i den kommende havvindmøllepark havde i høringsperioden mulighed for at indsende ideer og forslag til, hvad der skal indgå i miljøvurderingen af planen for Kattegat Havvindmøllepark.
Del 2:
Miljøvurderingen skal sikre, at der på et overordnet niveau tages stilling til de sandsynlige væsentlige miljøpåvirkninger, der kan forekomme ved realisering af plan for Kattegat og Kriegers Flak II Havvindmøllepark. Miljørapporten inkluderer både vurderinger af påvirkningerne af miljøet på havet og på land. Høringsmaterialet kan findes nedenfor og på høringsportalen.
Anlægsarbejder har opstart i 2027 og forventes afsluttet i midten af 2029.
Havvindmølleparken dækker et område på cirka 122 km² inden for den danske Eksklusive Økonomiske Zone i Kattegat. Der forventes, at parken vil være i fuld drift senest ved udgangen af 2030.
Møllerne vil blive placeret omkring 27 km fra Anholt, 15 km fra Grenaa Havn og 25 km fra kysten ud for Odsherred Kommune i Nordvestsjælland. Der planlægges tilslutning til det kollektive elnet i Trige, Jylland.
Sådan foregår udbudsrunden
Foreløbig tidsplan for Kattegat II Havvindmøllepark 2022-2029
Energinet har fået til opgave at komme med forslag til anlæg på land og placeringen af disse, som skal sikre, at strøm fra havvindmølleparken kan tilsluttes det danske elnet. Opgaven omfatter også forundersøgelser på havet og på land – herunder undersøgelser af, hvordan anlæggene kan komme til at påvirke mennesker, dyr og miljø. Vinderen af udbuddet kommer til at bygge og drive havvindmølleparken og tilhørende anlæg på havet og på land.
Udbud
Udbuddet af Kattegat II Havvindmøllepark er offentliggjort 22. april 2024. Der er endelig budfrist 1. april 2025.
Udtagning
Koncessionsvinderen til byggeriet af havmølleparken udpeges.
Opfølgning
Koncessionsvinderen gennemføre en miljøkonsekvensvurdering (VVM) af projektet på havet.