Skip to main content

Vindmølleprojekt med kold udfordring

15. december 2021

Vil du vide mere?

Is i svensk havn sendte i foråret 2021 et stort vindmølleprojekt forbi Grenaa Havn. Et stort areal blev lynhurtigt klargjort og alt disponibelt materiel og mandskab trådte til.

I månedsvis var DHL Global Forwarding i planlægningsfasen med at fragte vindmølledele til Stavro onshore vindprojektet i det nordlige Sverige. En svensk vindmøllepark med to såkaldte sub-sites på samlet 254MW. Vindprojektet var et Siemens Gamesa (SGRE) projekt bestående af 62 vindmøller, som skulle fragtes fra Europa og Afrika til den svenske havn Köpmanholmen.

I transportflowet skulle der også leveres mølledele over vinteren, hvor der i Köpmanholmen og flere havne i Den Botniske Bugt er isrestriktioner. Det havde DHL Global Forwarding forberedt sig på og derfor undersøgt et setup med at omlaste godset fra store skibe til mindre skibe med en højere isklasse. Dvs. skibe med eksempelvis ekstra forstærkninger der sikrer, at de kan sejle, hvor svær is forekommer.

For at skabe den nødvendige fleksibilitet i projektet blev Grenaa Havn valgt som hub-havn til omlastning af møllekomponenterne. Det endelige setup kunne først planlægges i sidste øjeblik, hvorfor Grenaa Havn havde kort forberedelsestid til opgaven. Alle betingelser relateret til kraner, materiel, bagland og vanddybde var opfyldt i Grenaa. Og Grenaa Havn havde mulighed for at kunne træde til med kort varsel. Opgaven bestod i at losse mølledelene til land, montere på nye rammer og genlaste på coastere, der kunne anløbe modtagerhavnen i Sverige. I alt blev 150 store møllekomponenter håndteret i Grenaa over perioden marts til maj 2021.

En havn, der kunne levere hele pakken

“Vi havde flere havne i spil og endte med at vælge Grenaa Havn, da de i Grenaa kunne træde til med meget kort varsel. De udviste en stor fleksibilitet, hvilket der var behov for i dette projekt. På Grenaa Havn kunne man desuden levere mandskab, kraner, håndteringsudstyr i tæt samarbejde med Østship ApS, som har været den koordinerende danske part i dette svenske projekt. Det har været alfa omega med en samarbejds- og sparringspartner, som vi trygt har kunne overlade så stor en del af opgaven til og vide, at opgaven bliver løst på bedst mulig måde”, fortæller Jacob Jensen, Project Manager hos DHL Global Forwarding om valget af Grenaa.

Grenaa Havn etablerede et 20.000 m2 nyt site på 14 dage

”På grund af stor aktivitet på havnens arealer, måtte vi tænke i nye baner for at have plads til projektet”, konstaterer CCO hos Grenaa Havn A/S, Theis Gisselbæk. I løbet af 14 dage etablerede vi et 20.000 m2 stort, kajnært, heavy lift hub-område på havnen alene til formålet, og vores dygtige team arbejdede på højtryk for at få pladsen klar inden mølledelene skulle ankomme.

Håndteringsudstyr og dygtigt mandskab

Det var ikke kun et nyt hub-område, der skulle etableres. Med anløb af tre store projektlastskibe på tre uger og udgående skibe samtidigt, var der ekstraordinært brug for havnens erfarne mandskab på kajen. Derudover var det meste af materielparken på Grenaa Havn i brug til opgaven bl.a. trucks, reach stackers, kraner og andet håndteringsudstyr. Et fleksibelt og dygtigt mandskab arbejdede på højtryk over de to måneder for at løse opgaven.

I begyndelsen af projektet fik Grenaa Havn leveret en ny mobilkran. En Liebherr 550 (tv.) med en løftekapacitet på op til 144 ton, hvilket kom projektet til gavn.

“Vi har arbejdet sammen med Grenaa Havn ad flere omgange. Vi ved, at de også har stort fokus på sikkerhed, sundhed og at alle retningslinjer omkring gode arbejdsforhold og vilkår bliver overholdt – selv i større projekter som dette, hvor tingene skal gå hurtigt og op i en højere enhed”, fortsætter Jacob Jensen, Project Manager hos DHL Global Forwarding.

Godt og stærkt samarbejde med lokale virksomheder

Projektet har ikke kun været begrænset til mandskab og materiel på havnen i Grenaa, men har også involveret flere lokale virksomheder i Grenaa. Projektets størrelse har betydet, at mange aktører har været involveret. Der har været et godt samarbejde og i øvrigt god koordinering imellem øvrige opgaver og operationer på havnen for at få projektet eksekveret til tiden.

Vil du vide mere?

Seneste nyheder