Debatindlæg om åben dør-projekterne
Dette er et debatindlæg, skrevet af Henrik Carstensen, CEO Grenaa Havn A/S og bestyrelsesmedlem i Danske Havne. Indlægget blev bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten den 1. august 2023.
Afslag på åben dør-projekter har store konsekvenser for lokalområderne
Hvis udkantskommunerne skal kunne følge med i den grønne om stilling, så kræver det, at vi sikrer
grøn strøm i lokalområderne. Flere mindre kystnære projekter har nu fået afslag på åben dør-projekter,
men disse projekter kunne have sikret kommunerne arbejdspladser, grønne investeringer og vækst.
Projekterne har stor lokalpolitisk opbakning og er udviklet i samarbejde med kommunerne, men har
nu desværre lange udsigter. Flere af de mindre kystnære projekter, som har fået afslag, er gode eksempler på sunde projekter, som er udviklet i tæt samarbejde mellem udviklere, kommuner og andre lokale aktører.
Både i Grenaa og Hanstholm er der rigtig gode muligheder for etablering af Power-to-X eller andre energi krævende anlæg, og i begge områder arbejder kommunerne og andre ambitiøst sammen om at skabe de
bedst mulige forudsætninger for at udnytte strømmen lokalt.
I lokalområderne er der flere gode løsningsmuligheder. Eksempelvis kunne strømmen bruges til produktion af grønt skibsbrændstof, hvilket der er behov for i begge havne, og som kan eksporteres fra havnenes eksisterende faciliteter.
Den grønne strøm kunne også benyttes til de anlæg, der skal tilkobles, hvis der skal etableres CO2-lagring i undergrunden ud for de respektive havne. Der er mange gode løsninger, men de kræver alle strøm. Ingen strøm – intet grundlag for grøn erhvervsudvikling.
Når vi taler nye havvindprojekter, så ligger fremtidens statslige udbud frem mod 2030 i Nordsøen og de indre farvande samt ved Bornholm. Derfor kan man hurtigt konkludere, at nu hvor dør-ordningen er blevet lukket, så er der områder, der kommer til at mangle havvindprojekter. Det er til stor ærgrelse for lokalsamfundene, hvor der er mange planer, som forener grøn energi og lokal vækst.
I Grenaa er det en meget ærgerlig situation, da Norddjurs Kommune aktivt arbejder for at blive et kraftcenter inden for grøn energi, og her er åben dør-projekter et afgørende element.
Et regelsæt i åben dør er også det, vi kender som Grøn Pulje, hvilket betyder, at havvindudvikleren skal finansiere en pulje på 165.000 kr. pr. megawatt til den pågældende kommune, hvor projektet etableres.
Grøn Puljen kan anvendes bredt til kommunale tiltag, og den administreres af den lokale kommune.
Formålet er fokus på klima og miljø. I de to nævnte eksempler går Grenaa og Vigsø nu glip af grønne
puljemidler på godt 126 mio. kr.